lauantai 1. maaliskuuta 2008

Taj me, Taj me now!

He hei! Vihdoin olen saanut kasiini kameran ja laitankin nyt tanne hieman hienoja otoksia, joita tanaan otimme. Oli varsin spesiaalia visiteerata maailman seitsemannessa ihmeessa, eli Taj Mahalissa. Yksi lupauksista itselleni ennen matkaa oli nahda kyseinen pytinki ja nyt voinkin laittaa sulan hattuun, kaivertaa loven revolveriini ja levata hieman levollisemmin.

Ideanahan koko paikassa on se, etta se on rakkauden symboli; monumentti, jonka eras suurimmista Mogulikuninkaista 1600-luvulla pystytti rakkaalle vaimolleen taman kuoltua. Ja onhan se varsin romanttinen teko, varsinkin kun siihen kaytetyt varat varmaan surmasivat 20 milj ihmista nalkakuolemaan ja aiheuttivat suunnatonta harmia ylhaisolle, joka joutui vaistelemaan ruumiita kadulla kavellessaan. No yhta kaikki, uskomaton rakennus se on.


Tassa astun Tajin etupihalle, ja voin kasi sydamella sanoa, etta mikaan ihmisen rakentama rakennus ei koskaan ole pysayttanyt minua niin kuin tama. Aivan kuin olisin katsellut jostain lapsuuteni sadusta repaistya maisemaa. Kaikki jotka ovat Tajin nahneet varmasti ovat kanssani samaa mielta siina suhteessa, etta se todellakin on majesteettinen ja jotain aivan toisesta maailmasta. Oli pakko hidastaa askelia ja pysahtya kun monumentin koko kauneus tuli silmieni eteen. On se vain uskomatonta mihin ihmiset pystyvat.

Taj on kuin jokin joka on joskus ollut elanyt ja nyt nukkuu, tai vain tarkkailee. Se on kaikkien tuhansien taitelijoiden siihen vuodattaneesta luovuudesta ja sieluista syntynyt kokonaisuus, joka tuntuu katsovan. Ainakin nain minusta tuntui. Se katsoi minua samalla kun katsoin sita. Monumentti on rakennettu nerokkaasti korokkeelle, joten silla ei ole taustallaan metsaa tai jarvia, vaan taydellisen sininen taivas. Se on lumoavaa. Aivan kuin se olisi maalattu taivaan kaistaleelle, tai jotenkin kuultaisi lapi jostain toisesta maasta, missa kaikki on mahdollista ja tarinat tulevat tosiksi.

Aikamme ihasteltuamme paatimme rueta turisteiksi. Tajhan sentaan on varmaan Intian vetavin turistikohde, joten ajattelimme kokeilla millaista on kohdeturistin elama. Tarkeaa kohdeturistille on turistikuvaamisen taito. Kamera esiin ja kohteeksi! Yllattaen kaikki ei ollutkaan niin helppoa...

" otappa Jussi minusta nyt hyva posekuva!" "hoh, vaha me ollaan turisteja HAHAa!" " Ota ny se STANAN kuva jo!"KLIK " HIHII" " Mita?! " HEhHHE, sulla on PAA tuolla joessa ja naytat ihan paintilla lisatylta!! HAHAA!" " No prkl! Yritapa olla luonnollinen ku aurinko paistaa ja ja on kuuma ja tyyppi heiluttaa kameraa.... AH Ota uus!.. Elaka laita minu paata jokeen!" " En en...hihii"

Yllattavan vaikeaa se on ottaa luonnollisia posekuvia. Loppujen lopuksi jokainen kuva oli enemman tai vahemman viereisen oloinen. Johtuneeko se sitten kuvaajasta vai kuvattavasta....Joka tapauksessa jos naette tuollaisen paan oulujoessa niin palauttakaa se Taj Mahaliin.

Hylkasimme useiden yritysten jalkeen yksittaiskuvat. Todellinen Kodak-turistigubbehan olisi tietysti maksanu jollekki inkkarille, jotta ukotushintaan olisi voinut virallisen kuvan napsauttaa. Mutta me olemme piheja kuin piruparat, ja halusimme todella kokea turistikuvauksen salat. Paatimme kokeilla haastavaa tuplakuvaa.

Tuplakuvaan kuuluu vahintaan kaksi kuvattavaa ja mieluusti tausta. Taustan kuuluu olla selvasti nakyvissa ja hahmoilla hyva ja luonnollinen ilme. Mikaan naista ei oikein toteutunut, vaikka kovasti vaansimme.

" Noni Junnu, nyt ota kuva!" " Oota oota!..Okei..Otetaan semmonen luonnollinen-herutus-I'm-so-cool-ilme okei?" "...oo siis Mita!?" " hmph, no niinku olisit Kaarlessa ja siella joku ihana superbeibe, jolle on pakko nayttaa siisteimmat puolensa" "...ahha..." "Niin ja plus se etta taustalla on mailman siistein mokki." " Seleva. Vahan kerrassaan tajuan. kai. Noni ota se!" KLIK " ooo, Jussi. Tama ei oo kylla yhtaan seksikas." "HIhiih, no ei kylla! Ja paskasti tausta!" "HEHEE niinpa. Lampeiskohan porukka naille naamoille Kaarlessa?" "Hmm pitas varmaan olla tuo tausta mukana, etta heruis yhtaan sympatiaa!" "HA HAAA! Rakennan Tajin Tuiran rannalle ja voidaan istua siella paivat pitkat nailla naamoilla." " HehHEH, sovittu!"

" Okei otappa uus, nin on jotaki kotona naytettavaa" "Otetaan semmonen profiilijutska, seha on heleppo." "ooo okei. " "noni, pida pokka!" " HEHhee jatkalla on tuo 'rankaiseva buddha-ilme' HIHII" "hilijaa! Itella on joku vtun hatapompula!" " PRkl! Hehe, se on kuule kateellisen puhetta, jolle ei tukka kasva!" " Kato vaan kuka on kateellinen ku 20 tunnin hiertavan ja tarisevan junamatkan jalkeen on aika kammata!HEh" "HAHA, kauneuden takia on karsittava!" Noni ota kuva!" KLLIK " HAHAAAAA, meika ownaa, oon sua ylempana, eli automaattisesti lahempana valaistumista, HEHEE!" " Voi vttu mika ilme!! oon tosi tympaantyneen nakone HAHa! Ja sina! 'Se joka itsensa ylentaa, se alennetaan' " "HEHEE, kaljupaa palasina!!HAHHHHEHE"


"uus!" " joo joo joo jooo" " Nyt mina en enaa kyykistele prkl! Olenhan sentaan vanhempi ja arvokkaampi." " Tyyppi on vanhus! HEHEE!" " Ite kusetat ikasi ylospain ku kysytaan HAH!" " No hei, 22 on sama ku 21!!" " Voi poikani....huoh." " No VTTU Otetaan se kuva!" " Nonii, ja ei pelleilyja, en tiija oikein mita nama ihmiset tykkaa ku tassa haarataan." " Hehhee, okei. Ei pelleilya, ei ilmeilyja. Olen itse ilmeettomyys." " okei, ollaanko me nyt samala tasolla?" " Joo varmaan.. Taiteellinen silmani myos kertoo, etta Taj on taydellisesti valissamme!" " no ni! HEHEe, nyt pokka... ja ota!" KLIK! " AAHAAHAAAAA!" " HEHEEEEEHAHA!!" "joo tamahan onki tosi hyva. Mita sina aioit tuohon suuhusi laittaa?" " HEHEEE!HAHAAHA! Etko nae kuinka palvon viisauttasi? HRHE!" " No joo, HAHAA, ja naen hammaspaikkasi myos. Ja voisit kans hampaasi pesta!HEHEE" " Joo joo sitte ku ollaan Varanasissa. ja pesen ne vttu gangesissa!" "hehe no hyva!" " Tasta ei tiijakko tuu mittaan tasta turistikuvauksesta" " joo ei oo meijan juttu" "niin.. Hei kato! Tuolla on ihana Inkkarineito!" " huoh voi junnu ....no mennaan sitte... "


Yritys ja erehdys eivat juurikaan tuoneet tulosta, ja surulliset yrityksemme paattyivat mielettomaan kikatukseen ja suomenkieliseen kiroiluun. Nyt kun ajattelee, niin toivottavasti kukaan Brahmanin perheesta ei loukkaantunu... Lopulta kun olimme ottaneet useita ja jalleen useita kuvia, gonahdimme taysin turistikuvaamiseen. Se on ihmisille, jotka haluavat vasahtaa! Mehan ollaan niiin OG-UG, etta meidan kuvat on vaan niinq UNIIKEILTA mestoilta! PRKL! Tuhat sanaa sanoo enemman ku paska kuva!!!!


Tama onkin varmaan paras mika saatiin. Tasta tuleekin kayntikorttimme ja alamme myymaan pakettimatkoja rikkaille ja vasahtaneille 50+vuotiaille ihmisille, jotka haluavat nahda vain nahtavyyksia ja kuvista tuttuja maisemia. Jarjestamme myos valokuvauskursseja. Matkakohteista voi kysella kiinteistonhuoltajaltani hra Arffmanilta maanantaista lahtien. Myos ilmoittautumiset valokuvauskurssille toimitetaan hanelle.



Joka tapauksessa tama paiva opetti minulle, etta ihmisten katten tyot voivat kerta kerran jalkeen yllattaa. Ja etta turistikuvaus on taitolaji, jonka harva hallitsee. Kuitenkin se on yllattavan hauskaa! Mutta haluan viela tehda selvaksi, etta Taj Mahal on todellakin nakemisen arvoinen, ja lahes suru sydamessani joudun sen jattamaan. Mutta tie jatkuu!:)

" And I can't stop loving you!" Phil Collins

Juho( valokuvajainen)

Ei kommentteja: